Kulttuurinen vanhustyö
Olen kehittänyt omaa kulttuurisen vanhustyön osaamistani erityisesti Äänemme Soi -projektin taideresidensseissä.
Äänemme Soi -projektin yhteydessä työskentelin residenssitaiteilijana palveluasumisen yksiköissä yhteensä 15 viikon ajan. Residenssien aikana toteutettiin päivittäin osallistavia, moniaistisia taidetuokioita, juhlia, konsertteja ja muita tapahtumia, joihin osallistuttiin yli 1000 kertaa. Työote oli tutkiva ja kehittävä. Residensseissä kehittyi erityisesti laitoksissa asuvien vanhusten kanssa tehtävään työhön soveltuvia menetelmiä ja taiteellisia tuotoksia.
Äänemme Soi -projekti oli tekijälleen avartava. Se toi näkyväksi monia ikääntymiseen ja erityisesti aivoperäisiin sairauksiin liittyviä kokemuksia, ja loi myös tarkan silmäyksen laitoksissa asuvien vanhusten arkeen. Projektin aikana näin kaikki muistisairauden vaiheet aina alkavasta muistisairaudesta saattohoitovuoteen viereen. Sain tilaisuuden käydä ammatillista vuoropuhelua hoitajien ja ohjaajien kanssa.
Koen, että taidepedagogeille on vanhusten hoivayksiköissä valtava tilaus niin tekijöiksi, kouluttajiksi, kuin kulttuuritoiminnan koordinoijiksi. Kulttuuripedagogin ammatillisuus täydentää esimerkiksi sote -alan osaajien ammatillisuutta tuomalla keskusteluun asukkaiden vapaa-ajan toiminnan ohjaukseen liittyvät, sosiaalisesti kuntouttavat mahdollisuudet.
Projektin toisena osana olivat päiväkotilapsille suunnatut musiikkituokiot, joiden musiikillinen sisältö rakentui taideresidenssien laulumateriaalin pohjalta.
Soivat muistot webinaarin tallenne. Puheenvuoroni löytyy kohdasta 1:40:00
Puffi Maire ja Veikko - Historiallinen musiikkimatka -esityksistä