"Niin paljon on aihetta lauluun" -Laulunäytelmä Reino Helismaan elämästä kiertueelle syksyllä 2022

"Kiitos, Hieno esitys, pienellä porukalla voi saada upeeta katsottavaa ja kuunneltavaa!"
- Yleisöpalaute
"Esitys, jossa kaikki oli kohillaan !!!"
- Yleisöpalaute
"Esitys oli sujuva ja konstailematon. Luotettiin siihen mitä osattiin ja tehtiin se hyvin. Esitys kesti 50 minuuttia, eikä siinä kuulijoiden keskittyneisyydestä päätellen ollut minuuttiakaan ylimääräistä."
-Kristiina Hurmerinta, Sisä-Suomen sanomat 14.10.2021
"Oli mukavia lauluja, katsojat huokailivat. Oli viihdytty ja saatu elämäniloa roppakaupalla. Kun näyttelijät tulivat tervehtimään yleisöä, ei hymyllä ollut rajoja."
-Kristiina Hurmerinta, Sisä-Suomen sanomat 14.10.2021
Helismaan Äänekoski -nimellä kantaesitetty laulunäytelmä "Niin paljon on aihetta lauluun" Reino Helismaan elämästä on tilattavissa syksyn 2022 tapahtumiin! Esitys on saatavilla 1.10.2022 alkaen vuoden loppuun saakka.
Lämminhenkinen laulunäytelmä hahmottelee kuvaa Reino Helismaasta rillumarei-Repen takana. Kuinka nuorena isättömäksi jääneestä pojasta kasvoi surumielisyyttä ja synkeyttä kaihtava sanataituri ja viihdyttäjä, jonka nopeasta ja terävästä kynästä syntyi merkittävä osa 50-luvun populaarikulttuuria: 5 000 lauluntekstiä, joista levytettiin noin 1 200, 124 omaa levytystä, 12 revyykäsikirjoitusta, 30 elokuvakäsikirjoitusta, 7 näytelmää, 3 suomennettua musikaalia, kaksi kirjaa, yli 100 radio-ohjelmaa ja kymmeniä televisio-ohjelmia.
Koiviston kylä Keski-Suomessa lienee ollut Helismaan ensikosketus maaseutuun ja maaseudun ihmisiin, joiden vaikutus Helismaan tuotannossa oli merkittävä. Helismaan Maija-äidin syntymäkoti, vanha Koiviston talo toimi Heleniuksen perheen kesänvietto- ja turvapaikkana 1900-luvun alun mullistuksissa. Kun Helismaan isä ammuttiin punaiseksi oletettuna Helsingin kaduilla, yksinhuoltajaksi jäänyt Maija Helenius toi perheensä Koivistolle. Helismaan lapsuuden ja nuoruuden kesät kuluivat tiiviisti Samuli-serkun vanavedessä kalastellen, retkeillen ja tukkilaiskulttuuriin tutustuen.
Helismaan roolissa esiintyy Jouko Enkelnotko, joka tunnetaan mm. useista musiikkiteatterirooleista ympäri Suomen (mm. Helsingin kaupunginteatteri: Les Miserables, Seinäjoen kaupunginteatteri: Dance of the Vampires) sekä sotetaiteilijan työstään mm. Taiteen keskustoimikunnan ja Jyväskylän kaupungin taiteilijaresidenssissä vuonna 2017 kahdessa vanhustyön yksikössä. Enkelnotko on myös käsikirjoittanut ja ohjannut "Aarre, ryssän äpärä" -musiikkinäytelmän Lapualla 2016 ja "Koffeli ja Pöffeli Porin pirun jäljillä" -musiikkinäytelmän Porissa 2021.
Näytelmän naisrooleissa Maija Heleniuksena ja Lempi Helismaana esiintyy laulaja ja musiikkipedagogi Heidi Kurtti, jota on aiemmin Keski-Suomessa kuultu mm. rouva Mushnikina Musiikkikampuksen Pieni Kauhukauppa -musikaalissa vuonna 2016.
Tommi Kurtti on kokenut ja taidokas, itseoppinut kosketinsoittaja, joka tekee sovituksen lähes kappaleeseen kuin kappaleeseen lennosta.
Topias Lehtola on monipuolinen muusikko ja musiikkipedagogi, joka mm. soittaa rumpuja Tommi Soidinmäen yhtyeessä. Tässä esityksessä häntä kuullaan viulistina ja laulajana.
Musiikki koostuu Helismaan tekstittämistä kappaleista, joiden sovituksissa haitari ja viulu ovat merkittävässä roolissa. Helismaan tekstittämien kappaleiden lisäksi esityksessä kuullaan Helismaan esikuvan, J. Alfred Tannerin lauluja.
Rooleissa: Jouko Enkelnotko, Heidi Kurtti, Topias Lehtola, Tommi Kurtti
Käsikirjoitus: Jouko Enkelnotko ja Heidi Kurtti
Lavastus ja puvustus: Työryhmä
Musiikin sovitus: Heidi Kurtti, Tommi Kurtti, Topias Lehtola
Esityksen kesto 60 min.
Arvio: Kristiina Hurmerinta 12.10.2021: Kupletit osuvat ja uppoavat. Sisä-Suomen lehti.